Alcoholintoxicatie en dronkenschap

Wat is staat van dronkenschap

Er bestaat geen wettelijke definitie van wat onder het begrip ‘staat van dronkenschap’ moet worden begrepen. De rechtspraak oordeelt dat de staat van dronkenschap de toestand is van een persoon die onder invloed van is van alcohol, verdovende middelen of van geneesmiddelen en die in zodanige toestand verkeert dat hij de bestendige controle over zijn daden is verloren. De staat van dronkenschap kan worden bewezen met alle middelen van recht maar zal zeer vaak gebeuren aan de hand van vaststellingen van de verbalisanten van uitwendige tekens zoals de gang, bloeddoorlopen ogen, dubbele tong, kleverige mond, oriëntatie in tijd en ruimte, etc.

Wat is het verschil tussen dronkenschap en alcoholintoxicatie

Beide begrippen zijn niet noodzakelijk aan elkaar gelinkt. Er kan sprake zijn van dronkenschap zonder dat er sprake is van een alcoholintoxicatie en omgekeerd. De graad van intoxicatie zegt bovendien niets over de eventuele staat van dronkenschap; zo kan iemand met een laag alcoholgehalte in staat van dronkenschap verkeren en omgekeerd. De staat van dronkenschap kan ook worden veroorzaakt door het gebruik van verdovende middelen of zelfs van medicatie.

Alcoholintoxicatie achter het stuur

Wanneer u de wettelijk toegestane limiet voor alcohol overschrijdt, riskeert u een geldboete die afhankelijk is van de gemeten alcoholintoxicatie. Wanneer u geen beroepschauffeur bent en u overschrijdt de wettelijk toegestane limiet voor alcohol, riskeert u een onmiddellijke inning van 105 euro en een rijverbod van 2 uur. Wanneer u een beroepschauffeur bent en u overschrijft de wettelijk toegestane limiet voor alcohol, riskeert u een onmiddellijke inning van 179 euro en een rijverbod van minimum 3 uur. Vanaf 0,8 promille worden de straffen zwaarder. Het rijverbod bedraagt zes uur en het rijbewijs kan in sommige gevallen onmiddellijk ingetrokken worden voor 15 dagen. Als u een onmiddellijke inning ontvangt, bedraagt deze 420 euro en vanaf 1,0 promille bedraagt deze 578 euro. Vanaf meer dan 1,2 promille is er geen onmiddellijke inning mogelijk. Wanneer u de onmiddellijke inning niet betaalt, beslist het Parket of u een minnelijke schikking krijgt dan wel voor de politierechter moet verschijnen. Die kan een boete uitspreken van 1.600 tot 16.000 euro en een rijverbod opleggen van 8 dagen tot 5 jaar (afhankelijk van het precieze alcoholgehalte in het bloed). De politierechter kan ook een alcoholslot opleggen. Vanaf 1,5 promille is geen onmiddellijke inning en ook geen minnelijke schikking meer mogelijk. Je moet dan sowieso voor de rechter komen. Vanaf 1,8 promille is de rechter in veel gevallen ook nog eens verplicht om een alcoholslot op te leggen. Tot slot kan de politierechter het herstel in het recht tot sturen ook nog afhankelijk maken van het slagen voor de herstelexamens en herstelproeven.

Omniumverzekering dronkenschap

Wanneer een bestuurder een ongeval veroorzaakt in staat van dronkenschap, kan de verzekeringsmaatschappij trachten verhaal uit te oefenen op deze bestuurder. Dit betekent dat de verzekeringsmaatschappij weliswaar is gehouden om de veroorzaakte schade te vergoeden maar dat zij wel gerechtigd is om te trachten haar eigen uitgaven – ten belope van een geplafonneerd bedrag – op u te verhalen. Wanneer u een ongeval veroorzaakt in staat van dronkenschap, zal uw omniumverzekeraar wellicht ook geen dekking verlenen voor de eigen schade. Er bestaan evenwel heel wat mogelijkheden om verweer te voeren wanneer een verzekeringsmaatschappij tracht verhaal uit te oefenen op de bestuurder die een ongeval veroorzaakte in staat van dronkenschap of wanneer de omniumverzekering dekking weigert. U doet er daarom steeds goed aan juridisch advies in te winnen wanneer u hiermee wordt geconfronteerd.

Aanrijding door dronken bestuurder

Wanneer een bestuurder een ongeval veroorzaakt in staat van dronkenschap, kan de verzekeringsmaatschappij trachten verhaal uit te oefenen op deze bestuurder. Dit betekent dat de verzekeringsmaatschappij weliswaar is gehouden om de veroorzaakte schade te vergoeden aan het slachtoffer maar dat de verzekering wel gerechtigd is om te trachten haar eigen uitgaven – ten belope van een geplafonneerd bedrag – op u te verhalen.

Straf dronken rijden ongeval

Wanneer er sprake is van dronkenschap, zal u steeds een dagvaarding ontvangen om te verschijnen voor de Politierechtbank. Die kan een boete uitspreken van 1.600 tot 16.000 euro en een rijverbod opleggen van 8 dagen tot 5 jaar (afhankelijk van het precieze alcoholgehalte in het bloed). De politierechter kan ook een alcoholslot opleggen. Tot slot kan de politierechter het herstel in het recht tot sturen ook nog afhankelijk maken van het slagen voor de herstelexamens en herstelproeven.

Kennelijke staat van dronkenschap

Er bestaat geen wettelijke definitie van wat onder het begrip ‘staat van dronkenschap’ moet worden begrepen. De rechtspraak oordeelt dat de staat van dronkenschap de toestand is van een persoon die onder invloed van is van alcohol, verdovende middelen of van geneesmiddelen en die in zodanige toestand verkeert dat hij de bestendige controle over zijn daden is verloren. De staat van dronkenschap kan worden bewezen met alle middelen van recht maar zal zeer vaak gebeuren aan de hand van vaststellingen van de verbalisanten van uitwendige tekens zoals de gang, bloeddoorlopen ogen, dubbele tong, kleverige mond, oriëntatie in tijd en ruimte, etc.

Wat als je dronken een ongeval veroorzaakt

Wanneer een bestuurder een ongeval veroorzaakt in staat van dronkenschap, kan de verzekeringsmaatschappij trachten verhaal uit te oefenen op deze bestuurder. Dit betekent dat de verzekeringsmaatschappij weliswaar is gehouden om de veroorzaakte schade te vergoeden maar dat zij wel gerechtigd is om te trachten haar eigen uitgaven – ten belope van een geplafonneerd bedrag – op u te verhalen. Wanneer u een ongeval veroorzaakt in staat van dronkenschap, zal uw omniumverzekeraar wellicht ook geen dekking verlenen voor de eigen schade. Er bestaan evenwel heel wat mogelijkheden om verweer te voeren wanneer een verzekeringsmaatschappij tracht verhaal uit te oefenen op de bestuurder die een ongeval veroorzaakte in staat van dronkenschap of wanneer de omniumverzekering dekking weigert.

U doet er daarom steeds goed aan juridisch advies in te winnen wanneer u hiermee wordt geconfronteerd.

Waarom Geerdens & Loos Advocaten?

  • Eerst luisteren wij naar u en uw probleemstelling.
  • Wij gaan daar waar andere kantoren afhaken.
  • Elk geschil is uniek en verdient alleen al daarom een eigen benadering en onze volledige aandacht.
  • U krijgt dan ook de persoonlijke bijstand die u en uw probleem verdienen.

Juridische hulp of advies nodig?

Contacteer ons vandaag nog. Bij ons bent u geen nummer, maar een client die wij persoonlijk kennen. Wij zoeken samen met u naar een creatieve oplossing hoe moeilijk uw geschil ook lijkt te zijn.

Linkhoutstraat 123
3560 Lummen

013 29 30 01

info@advolummen.be

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie