Burgerlijke partijstelling

Burgerlijke partijstelling

Burgerlijke partijstelling verwijst naar de juridische procedure waarbij een persoon of entiteit (de burgerlijke partij) zich voegt in een strafrechtelijke zaak als benadeelde partij met de bedoeling compensatie of schadevergoeding te verkrijgen voor de geleden schade als gevolg van het strafbare feit. Dit betekent dat de burgerlijke partij in de strafrechtelijke procedure stapt om zijn of haar civiele rechten met betrekking tot de zaak te handhaven. Als burgerlijke partij neem je actief deel aan de strafrechtelijke procedure. Dit kan betekenen dat je wordt geïnformeerd over de voortgang van de zaak, dat je getuigenis levert of dat je deelneemt aan andere processtappen.

Burgerlijke partijstelling correctionele rechtbank

Wanneer een zaak wordt behandeld voor de correctionele rechtbank, kan u zich als slachtoffer burgerlijke partij stellen als u schade heeft geleden als gevolg van het strafbare feit. Schade kan verschillende vormen aannemen, gaande van fysieke schade, emotioneel leed, financiële verliezen of andere nadelige gevolgen die in oorzakelijk verband met het strafbare feit staan. Burgerlijke partijstelling biedt slachtoffers de mogelijkheid om actief deel te nemen aan de strafrechtelijke procedure en hun rechten te handhaven in verhouding tot het strafbare feit.

Burgerlijke partijstelling onderzoeksrechter

Wanneer u slachtoffer bent geworden van een misdrijf en de zaak nog in vooronderzoek is waarbij er een onderzoeksrechter is aangesteld, kan u zich reeds burgerlijke partij stellen in handen van de onderzoeksrechter. Het volstaat niet dat u een aangifte of een klacht doet bij de politie of de procureur des Konings om u burgerlijke partij te stellen. U kan zich enkel burgerlijke partij stellen voor de onderzoeksrechter door een verklaring af te leggen bij de onderzoeksrechter die hiervan een proces-verbaal opmaakt. Dit proces-verbaal wordt ondertekend door de onderzoeksrechter en de griffier. In het merendeel van de gevallen geschiedt dit door een schriftelijke klacht waarin u verduidelijkt wat de feiten zijn, tegen wie de burgerlijke partijstelling is gericht en welke schade u geleden heeft. Het is aangewezen om zoveel mogelijk bewijsstukken te voegen bij de klacht.

Burgerlijke partijstelling na vonnis

Wanneer u het slachtoffer bent geworden van een misdrijf en de dader werd reeds veroordeeld op strafrechtelijk vlak, dan is de rechtbank ambtshalve verplicht om de burgerlijke belangen aan te houden. U kan zich dan nog steeds burgerlijke partij stellen na het vonnis via een verzoekschrift dat geldt als burgerlijke partijstelling. Het gerecht dat uitspraak heeft gedaan over de strafvordering moet in dit geval ook uitspraak doen over uw vordering.

Burgerlijke partijstelling raadkamer

Na afloop van een gerechtelijk onderzoek, moet de raadkamer oordelen of een persoon zich voor de feiten waarvan hij wordt verdacht moet verantwoorden voor de correctionele rechtbank. In dit stadium van het onderzoek, dat ook wel eens de ‘regeling van de rechtspleging’ wordt genoemd, kan u zich burgerlijke partij stellen op de zitting van de raadkamer. Als de raadkamer van oordeel is dat er voldoende bezwaren zijn om de verdachte door te verwijzen naar de correctionele rechtbank, zal u als burgerlijke partij ook een oproeping ontvangen om deel te nemen aan deze strafprocedure opdat u uw burgerlijke rechten kan doen gelden.

Burgerlijke partijstelling jeugdrechtbank

Wanneer u het slachtoffer werd van een misdrijf dat werd gepleegd door een minderjarige, kan u zich burgerlijke partij stellen bij de jeugdrechter. Dit betekent dat de burgerlijke partij in de strafrechtelijke procedure stapt om zijn of haar civiele rechten met betrekking tot de zaak te handhaven.

Burgerlijke partijstelling politierechtbank

Wanneer u het slachtoffer werd van een misdrijf dat werd gepleegd door een verdachte die zich moet verantwoorden voor de politierechtbank, kan u zich hier burgerlijke partij stellen. Dit betekent dat de burgerlijke partij in de strafrechtelijke procedure stapt om zijn of haar civiele rechten met betrekking tot de zaak te handhaven.

Wat betekent zich burgerlijke partij te stellen

Dit betekent dat de burgerlijke partij in de strafrechtelijke procedure stapt om zijn of haar civiele rechten met betrekking tot de zaak te handhaven. Doordat u zich burgerlijke partij stelt, vraagt u een vergoeding of een compensatie voor de door u geleden schade en wordt u gehoord in de rechtbank.

Kan burgerlijke partij in beroep gaan

Ja. De burgerlijke partij beschikt, net als de beklaagde en het Openbaar Ministerie, in principe over een termijn van 30 dagen te rekenen vanaf de datum van het vonnis om hoger beroep aan te tekenen tegen beslissingen die zijn gewezen in eerste aanleg.

Wat als er geen burgerlijke partij is

Wanneer de rechtbank een beklaagde veroordeelt voor strafbare feiten waarvan het duidelijk is dat hierdoor schade werd veroorzaakt, is de rechtbank verplicht om de burgerlijke belangen aan te houden. U kan zich dan nog steeds burgerlijke partij stellen na het vonnis via een verzoekschrift dat geldt als burgerlijke partijstelling. Het gerecht dat uitspraak heeft gedaan over de strafvordering moet in dit geval ook uitspraak doen over uw vordering.

Klacht met burgerlijke partijstelling

Artikel 63 van het Belgisch wetboek van strafvordering laat toe dat een individu op eigen initiatief een strafprocedure kan opstarten jegens een ander individu of rechtspersoon. Eender welke persoon kan dus een strafrechtelijk onderzoek opstarten door een klacht met burgerlijke partijstelling neer te leggen in handen van een onderzoeksrechter. De onderzoeksrechter is dan verplicht om akte te nemen van de klacht met burgerlijke partijstelling en om een onderzoek te starten. De onderzoeksrechter kan op dat moment niet oordelen over de opportuniteit, de pertinentie of de wenselijkheid van een dergelijk onderzoek.

Verschil burgerlijke partij en benadeelde persoon

Wanneer u het slachtoffer werd van strafbare feiten, kan u een klacht neerleggen bij de politie en kan u zich laten registreren als benadeelde persoon. In dat geval zal u door het Openbaar Ministerie op de hoogte worden gehouden van het gevolg dat er wordt verleend aan het strafonderzoek. Als benadeelde persoon bent u evenwel nog geen partij in de strafprocedure; u wordt pas partij in de strafprocedure, wanneer u zich burgerlijke partij stelt, hetzij in handen van de onderzoeksrechter, hetzij voor het onderzoeksgerecht, hetzij voor de bodemrechter.

Hoe zich burgerlijke partij stellen

Er zijn verschillende manieren en momenten waarop u zich burgerlijke partij kan stellen.

Tijdens de onderzoeksfase:

- als er geen gerechtelijk onderzoek lopende is, kan u een klacht met burgerlijke partijstelling neerleggen bij de onderzoeksrechter.

- Als er reeds een gerechtelijk onderzoek lopende is, kan u zich burgerlijke partij stellen door een eenvoudige verklaring, in persoon of via uw advocaat, voor de onderzoeksrechter. U kan zich ook burgerlijke partij stellen voor de raadkamer op het moment dat de zaak in het kader van de regeling van de rechtspleging wordt behandeld.

Tijdens de zitting van de rechtbank:

- U kan zich burgerlijke partij stellen door middel van een eenvoudige verklaring, in persoon of via uw advocaat op de zitting.

Waarom Geerdens & Loos Advocaten?

  • Eerst luisteren wij naar u en uw probleemstelling.
  • Wij gaan daar waar andere kantoren afhaken.
  • Elk geschil is uniek en verdient alleen al daarom een eigen benadering en onze volledige aandacht.
  • U krijgt dan ook de persoonlijke bijstand die u en uw probleem verdienen.

Juridische hulp of advies nodig?

Contacteer ons vandaag nog. Bij ons bent u geen nummer, maar een client die wij persoonlijk kennen. Wij zoeken samen met u naar een creatieve oplossing hoe moeilijk uw geschil ook lijkt te zijn.

Linkhoutstraat 123
3560 Lummen

013 29 30 01

info@advolummen.be

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie