Oplichting

Oplichting

Oplichting, ook wel bekend als fraude, is een vorm van bedrog waarbij mensen worden misleid met als doel financieel of persoonlijk voordeel te behalen. Het kan plaatsvinden in verschillende contexten, zoals handelstransacties, online activiteiten, investeringen, en meer. Oplichting kan verschillende vormen aannemen, zoals bijvoorbeeld oplichting met internet, oplichting zonder internet, misbruik van vertrouwen en valsheid in geschriften.

Oplichting met internet

Oplichting op het internet, ook wel bekend als online oplichting, omvat verschillende vormen van bedrog die specifiek gericht zijn op online platforms en gebruikers. Het kan bijvoorbeeld gaan om phishing, fraude bij online aankopen, identiteitsdiefstal, informaticafraude, hacking en phishing.

Oplichting zonder internet

Oplichting zonder internet is een vorm van bedrog waarbij zaken anders worden voorgesteld dan ze in werkelijkheid zijn. Wie zich schuldig maakt aan fraude of oplichting, wil zichzelf verrijken ten koste van anderen. Typisch voor deze vorm van fraude en oplichting is dat de bedriegers listige kunstgrepen aanwendt met het oog op de afgifte of de levering van de zaak waarna ze hun beloftes nooit nakomen.

Oplichting, misbruik van vertrouwen en valsheid in geschriften

Oplichting, misbruik van vertrouwen en valsheid zijn verschillende vormen van vermogensmisdrijven. Er is sprake van oplichting wanneer iemand listige kunstgrepen aanwendt met het oog op de afgifte of de levering van de zaak. Het slachtoffer had bijgevolg geen volledige kennis van zaken ingevolge de door de oplichter aangewende listige kunstgrepen, die bijvoorbeeld kunnen bestaan uit valse documenten. Er is sprake van misbruik van vertrouwen wanneer voorwerpen die men had ontvangen onder de verplichting ze terug te geven of ze aan te wenden voor een bepaald doel bedrieglijk verspilt of verduistert. In dit geval geschiedt de afgifte door het slachtoffer vrijwillig doch heeft de dader in werkelijkheid de intentie om deze zaak zichzelf toe te eigenen. Er is sprake van valsheid in geschrifte wanneer iemand met bedrieglijk opzet valse informatie verstrekt of documenten vervalst met het doel anderen te misleiden. Deze handelingen kunnen verschillende vormen aannemen en kunnen zowel op papier als elektronisch plaatsvinden in welk geval er sprake is van informaticavalsheid.

Wat moet je doen als je opgelicht wordt

Als je het slachtoffer bent geworden van oplichting, zijn er verschillende stappen die je kunt ondernemen om de situatie aan te pakken en mogelijke schade te beperken. Hier zijn enkele algemene stappen die je kunt overwegen:

  • verbreek de communicatie met de oplichter;
  • bewaar zo veel mogelijk bewijsmateriaal;
  • meld het zo snel mogelijk aan de politie;
  • meld het aan je bank;
  • wijzig je wachtwoorden en schakel zoveel mogelijk tweestapsverificatie in;
  • win juridisch advies in.

Wat voor straf krijg je bij oplichting

Wanneer u zich schuldig maakt aan oplichting, riskeert u een gevangenisstraf van één maand tot vijf jaar en een geldboete van 26 tot 3.000 euro, te vermeerderen met de opdeciemen. Indien u verdacht wordt van oplichting, doet u er goed aan uw strafrechtelijke verdediging toe te vertrouwen aan een gespecialiseerde advocaat. Ons kantoor beschikt over een ruime ervaring in deze materie.

Waarom Geerdens & Loos Advocaten?

  • Eerst luisteren wij naar u en uw probleemstelling.
  • Wij gaan daar waar andere kantoren afhaken.
  • Elk geschil is uniek en verdient alleen al daarom een eigen benadering en onze volledige aandacht.
  • U krijgt dan ook de persoonlijke bijstand die u en uw probleem verdienen.

Juridische hulp of advies nodig?

Contacteer ons vandaag nog. Bij ons bent u geen nummer, maar een client die wij persoonlijk kennen. Wij zoeken samen met u naar een creatieve oplossing hoe moeilijk uw geschil ook lijkt te zijn.

Linkhoutstraat 123
3560 Lummen

013 29 30 01

info@advolummen.be

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie