Verhoor door de politie

Een verhoor door de politie kan verschillende situaties omvatten, zoals wanneer je wordt beschouwd als verdachte in een strafrechtelijk onderzoek of wanneer je als getuige wordt gehoord.

Afhankelijk van de categorie waarin je wordt verhoord, beschik je over verschillende rechten.

Kan je een verhoor weigeren

Of je een verhoor kunt weigeren, hangt af van de juridische context. Het is altijd raadzaam om juridisch advies in te winnen als je vragen hebt over je rechten tijdens een verhoor. Het negeren van een uitnodiging tot verhoor kan op zichzelf gevolgen hebben dus het is belangrijk hier niet lichtzinnig over te gaan.

Uitnodiging ontvangen voor een verhoor bij de politie

Wanneer je een uitnodiging tot verhoor hebt ontvangen, is het raadzaam om juridisch advies in te winnen over je rechten tijdens een verhoor. Een advocaat kan je hierbij helpen, kan je helpen te achterhalen waarom je bent uitgenodigd voor verhoor en kan je adviseren over hoe je moet reageren op specifieke vragen.

Afhankelijk van de categorie (1, 2, 3 of 4) waarin je wordt verhoord, beschik je over verschillende rechten.

Verhoren bij de politie worden ingedeeld in categorieën. Deze geven weer in welke hoedanigheid u verhoord wordt (slachtoffer, getuige of verdachte), of er al dan niet een vrijheidsbeneming plaatsvindt en over welke rechten u beschikt.

Verhoor politie categorie 1

De verhoren in categorie 1 hebben betrekking op het verhoor van personen die niet verdacht worden van een misdrijf. Deze persoon kan niet verplicht worden zichzelf te beschuldigen, zijn verklaringen kan in rechte worden gebruikt, hij kan vragen dat dat alle vragen die hem worden gesteld en alle antwoorden die hij geeft, worden genoteerd in de gebruikte bewoordingen, hij kan vragen dat een bepaalde opsporingshandeling wordt verricht of een bepaald verhoor wordt afgenomen en hij gebruik mag maken van de documenten in zijn bezit, zonder dat daardoor het verhoor wordt uitgesteld en dat hij, tijdens de ondervraging of later, mag vragen dat deze documenten bij het proces-verbaal van het verhoor of bij het dossier worden gevoegd.

Verhoor politie categorie 2

De verhoren in categorie 2 hebben betrekking op het verhoor van personen die worden verdacht van een misdrijf waarop geen vrijheidsstraf is voorzien. Vooraleer er wordt overgegaan tot dit verhoor, moet de politie u op een beknopte wijze in kennis stellen van de feiten waarover u zal worden verhoord.

Deze persoon heeft het recht om voor het verhoor een vertrouwelijk overleg te hebben met een advocaat naar keuze en kan zich door deze advocaat laten bijstaan tijdens het verhoor, heeft de keuze om al dan niet een verklaring af te leggen, kan niet verplicht worden zichzelf te beschuldigen, zijn verklaringen kan in rechte worden gebruikt, hij kan vragen dat dat alle vragen die hem worden gesteld en alle antwoorden die hij geeft, worden genoteerd in de gebruikte bewoordingen, hij kan vragen dat een bepaalde opsporingshandeling wordt verricht of een bepaald verhoor wordt afgenomen en hij gebruik mag maken van de documenten in zijn bezit, zonder dat daardoor het verhoor wordt uitgesteld en dat hij, tijdens de ondervraging of later, mag vragen dat deze documenten bij het proces-verbaal van het verhoor of bij het dossier worden gevoegd.

Wanneer u schriftelijk wordt uitgenodigd voor een verhoor van ‘categorie 2’ mag de politie ervan uitgaan dat u voorafgaand aan het verhoor een advocaat heeft geraadpleegd. Het is bijgevolg van groot belang om steeds juridisch advies in te winnen wanneer u een uitnodiging voor verhoor ontvangt van de politie.

Verhoor politie categorie 3

De verhoren in categorie 3 hebben betrekking op het verhoor van een verdachte zonder vrijheidsbeneming aangaande misdrijven waar wel een vrijheidsbenemende straf op staat. Wanneer u wordt uitgenodigd voor een verhoor van ‘categorie 3’ mag de politie ervan uitgaan dat u voorafgaand aan het verhoor een advocaat heeft geraadpleegd.
Het is bijgevolg van groot belang om steeds juridisch advies in te winnen wanneer u een uitnodiging voor verhoor ontvangt van de politie.

Verhoor politie categorie 4

De verhoren in categorie 4 hebben betrekking op het verhoor van personen die worden verdacht van een misdrijf waarop een vrijheidsstraf is voorzien en die van hun vrijheid zijn beroofd. Wanneer u wordt gearresteerd, heeft u het recht om u te laten bijstaan door een advocaat tijdens het verhoor. U beschikt tijdens het verhoor over dezelfde rechten als een persoon die wordt verhoord in categorie 3 doch aanvullend heeft u eveneens het recht op (i) een vertrouwelijk overleg van maximum 30 minuten met uw advocaat, (ii) een onderbreking van maximum 15 minuten tijdens het verhoor om een aanvullend overleg te hebben met uw advocaat, (iii) de verwittiging van een vertrouwenspersoon over uw arrestatie en (iv) medische bijstand.

Na uw eerste verhoor, zal u mogelijkerwijze ook voor de onderzoeksrechter moeten verschijnen die zal moeten beslissen over een eventuele verdere arrestatie. In dat geval is de onderzoeksrechter verplicht u te horen over de feiten die u ten laste worden gelegd. Tijdens dit verhoor beschikt u over dezelfde rechten als bij de politie.

Omdat u zich tijdens deze arrestatie in een precaire positie bevindt, is de rol van de advocaat tijdens deze verhoren bijzonder belangrijk. Uw advocaat zal er niet alleen op toezien dat uw rechten als verdachte worden gerespecteerd doch zal er ook op toezien dat er bijvoorbeeld geen ongeoorloofde verhoortechnieken worden gehanteerd, dat de door u gehanteerde bewoordingen correct worden weergegeven, dat er geen ongeoorloofde druk wordt uitgeoefend, etc.

Uw advocaat zal dan ook een actieve rol spelen tijdens dit verhoor.

Kosten advocaat bij verhoor

De kosten van een advocaat bij een verhoor kunnen variëren op basis van verschillende factoren, zoals de ervaring van de advocaat, de complexiteit van de zaak, de duur van het verhoor en het tarief dat de advocaat hanteert. Advocaten hanteren verschillende tarieven, zoals uurtarieven, vaste tarieven of een combinatie van beide.

Salduz-verhoor

De zogenaamde Salduz-wetgeving heeft betrekking op de rechten van een persoon tijdens een verhoor, zoals onder meer het recht op bijstand van een advocaat tijdens het verhoor, de rol van de advocaat tijdens het verhoor en het zwijgrecht. Deze wetgeving werd gecreëerd naar aanleiding van het “Salduz-arrest” dat werd uitgesproken door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in de zaak van dhr. Salduz vs. Turkije. Het Hof oordeelde dat het recht op een eerlijk proces vereist dat een persoon die door de politie wordt verhoord en in hechtenis wordt gehouden, het recht heeft op toegang tot een advocaat. In latere arresten werd deze Salduz-rechtspraak verder uitgewerkt en inmiddels omgezet in wetgeving.

Afstandsverklaring politie

Iedere persoon die recht heeft op bijstand van een advocaat tijdens het verhoor, kan afstand doen van dit recht middels een zogenaamde afstandsverklaring. Dit is een schriftelijke verklaring waarin een persoon aangeeft af te zien van zijn recht op bijstand van een advocaat. Het is aangewezen om steeds een advocaat te contacteren vooraleer eventueel een afstandsverklaring te ondertekenen bij de politie omwille van de verregaande gevolgen die hieraan gekoppeld kunnen worden.

Uitnodiging tot verhoor getuige

Een uitnodiging tot verhoor als getuige betekent dat de autoriteiten of een onderzoeksinstantie je willen horen over een bepaalde gebeurtenis of zaak waarvan je getuige bent geweest. Hoewel getuigen over het algemeen niet verplicht zijn een advocaat mee te nemen naar het verhoor, is dit zeker aangewezen in sommige gevallen, zeker wanneer de zaak complex is.

Als je niet ingaat op een uitnodiging tot verhoor als getuige, kan dit in sommige gevallen juridische gevolgen hebben. Het is daarom raadzaam om steeds juridisch advies in te winnen wanneer je een uitnodiging tot verhoor ontvangt.

Waarom Geerdens & Loos Advocaten?

  • Eerst luisteren wij naar u en uw probleemstelling.
  • Wij gaan daar waar andere kantoren afhaken.
  • Elk geschil is uniek en verdient alleen al daarom een eigen benadering en onze volledige aandacht.
  • U krijgt dan ook de persoonlijke bijstand die u en uw probleem verdienen.

Juridische hulp of advies nodig?

Contacteer ons vandaag nog. Bij ons bent u geen nummer, maar een client die wij persoonlijk kennen. Wij zoeken samen met u naar een creatieve oplossing hoe moeilijk uw geschil ook lijkt te zijn.

Linkhoutstraat 123
3560 Lummen

013 29 30 01

info@advolummen.be

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie